Genel Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk tarafsız bir üçüncü kişinin uyuşmazlık içinde bulanan taraflara kabul edilebilir ortak bir çözüm bulmaları konusunda, yardımcı olması ve çözüm yolu için yol göstermesidir. Başka bir anlatımla arabuluculuk ihtilaf halinde olan tarafların müzakerelerde bulunarak gönüllü ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme ulaşmaları için bir araya getiren, birbirlerini anlamalarını sağlamak için taraflar arasındaki iletişimi kolaylaştıran, tarafsız ve objektif bir üçüncü tarafın katılımıyla sağlanan bir usul olarak tanımlanabilir. Arabuluculuk müzakere ile hakemlik arasında bir yerde olan ve üçüncü kişinin olaya dahli ile devam eden bir anlaşmazlık çözüm sürecidir. Bu nedenle arabulucu, uyuşmazlık hakkında herhangi bir karar verme yetkisi bulunmaz. Eğer uyuşmazlık içinde bulunan taraflar üçüncü kişinin ihtilafı çözüme bağlayacağını kararlaştırmışlarsa, ihtilafı çözüme bağlayan kişi artık arabulucu sayılmayacaktır.  Arabuluculuğu tahkim ve mahkeme yargılamasından ayıran en temel özelliklerden birisi de tarafları bağlayıcı nitelikte karar vermemesidir. Tarafları bağlayıcı nitelikte bir karar vermenin mümkün olmadığı arabuluculukta şekli bir tahkikat, iddia ve savunmaların ileri sürülmesi veya delillerin ikamesi ve ispat hükümlerinin uygulanması söz konusu değildir. Arabulucunun buradaki işlevi tarafların bu süreci kesintiye uğramadan devam ettirmesini sağlamaktır.

Hakemlik ile arabuluculuk arasındaki fark nedir?

Hakemlik müessesinden farklı olarak arabuluculuk, kimin haklı kimin haksız olduğuna karar vermez. Her iki görüş noktası da geçerli kabul edilir ve böyle bir ortamda her iki taraf birlikte kazanır, kaybeden yoktur. Arabuluculuk faaliyeti taraf menfaatlerini en yüksek şekilde dengeleyerek, tarafların ortak nokta bulabileceği bir çözüme ulaşılması için yapılır ve tamamıyla tarafların rızası ile yürütülen bir usuldür.

Arabuluculuk ve müzakereden ayıran fark nedir?

Arabuluculuk faaliyetini müzakereden ayıran en temel nokta tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin sürece dahlidir. Sürece katılan bu üçüncü kişi yani arabulucu tarafların birbirlerini anlamaları için onlara yardımda bulunan, tarafları ikna eden ve uyuşmazlık çözüm sürecini kolaylaştıran kişidir. Arabulucu, objektif ve tarafsız bir duruş sergilemelidir. Arabulucu tarafın kendi kendini ifade etmesini, diğer tarafın sözünü kesmeden birbirlerini karşılıklı saygı göstermelerini sağlayacak bir şekilde dinlemesini sağlar. Arabulucu her iki tarafa rahat ve hür bir tartışma ortamı sağlamak suretiyle, tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmasına destek sağlar. Tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmasını sağlarken, arabulucu uyuşmazlık konusu hususları ayıklayarak çözüme daha çabuk ulaşmalarını sağlar.



Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.